luni, 9 aprilie 2012

Panna cotta-desert


Varianta 1:

Porţii: 4

Timp de preparare: 40 de minute (plus 2 ore la rece)



Ingrediente:

450 ml smântână dulce
200 ml lapte
60 grame de zahăr
1 lingură de gelatină (20 grame)
1 plic zahăr vanilat (opţional)
1 vârf de cuţit de sare
1 lingură de ulei
sirop sau dulceață de fructe şi fructe pentru servire
Preparare:

Încălziţi într-un vas laptele şi smântâna dulce la foc mic.
Adăugaţi zahărul şi zahărul vanilat şi lăsaţi să fiarbă timp de 1 minut.
Luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi granulele de gelatină. Amestecaţi bine şi lăsaţi să se dizolve gelatina şi să se răcească lichidul timp de 10-15 minute.
Ungeţi 4 forme conice, ceşti de cafea sau vase ramekin cu puţin ulei.
Turnaţi panna cotta în forme.
După ce lichidul s-a răcit introduceţi cupele la rece pentru minim 2 ore.
Când serviţi răsturnaţi conţinutul formelor pe farfuria de servire.
Turnaţi siropul peste panna cotta şi decoraţi cu fructe proaspete şi/sau frunze de mentă proaspătă.
Panna cotta se serveşte întotdeauna rece.





Varianta 2:




Timp de preparare 30 min 
Ingrediente 
1 l smantana 
10 linguri de zahar 
30 g gelatina 
4 galbenusuri 
O fiola de esenta de vanilie 
Fructe pt decorat 
Toping 


Mod de preparare:
Mod de preparare
Smantana se amesteca cu zaharul si galbenusurile
Se pune pe flacara amestecand in permanenta cu un tel, pana se infierbanta.Se adauga o fiola de esenta de vanilie.
Atentie !!! Nu trebuie sa fiarba !!!
Gelatina se inmoaie intr-o cana cu apa calda
Se amesteca compozitia de smantana cu gelatina, se toarna in forme, si se da la rece pt o ora. Daca puneti compozitia intr-o singura forma, timpul pentru coagulare este mai mare.Se poate pune si in forme mai micute !
Se scoate din forma si se orneaza cu fructe si toping
Pofta buna !!!


Varianta 3:


Ingrediente: 6 portii
- 400 ml smantana dulce pentru frisca (sau alt fel de frisca din comert)
- 250 ml lapte
- 100 gr zahar
- 100 gr ciocolata neagra taiata bucatele mai mici (incercati sa folositi o ciocolata de calitate)
- 1 plic de gelatina

Preparare:
1.  Intr-un bol mic punem gelatina la inmuiat in 100 ml lapte pentru aproximativ 5 minute.
2. Intre timp intr-o craticioara punem frisca si laptele la incalzit la foc mic-mediu. Aceasta operatiune este delicata, deoarece nu trebuie sa lasam sa clocoteasca frisca; eu am urmarit pe marginea cratitei cand a inceput sa faca bulele specifice fierberii laptelui. 
3. In acel  moment adaugam ciocolata, oprim focul  si invartim pana se omogenizeaza bine de tot.
4. Apoi adaugam gelatina si invartim pana se omogenizeaza si gelatina in compozitie.
5. Formele in care vom pune Panna Cotta le udam cu apa, apoi tunam compozitia.
6. Dam la frigider. Eu am lasat de seara pana dimineata. Am folosit 6 cesti de cafea, dar cred ca mai indicate sunt formele de silicon, pentru a putea scoate continutul mai usor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu